دانشگاه تهران
دانشگاه تهران بزرگترین مرکز آموزش عالی در ایران است که در سال ۱۳۱۳ خورشیدی به دستور رضا شاه پهلوی تأسیس شد. دانشگاه تهران هم اکنون دارای ۲۵ دانشکده، ۹ پردیس و ۱۱ مرکز پژوهشی است و از استادان مجرب ایرانی در بیشتر رشتهها بهره میگیرد. برند دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۲ در دهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد در حال حاضر محمود نیلی احمد آبادی ریاست این دانشگاه را به عهده دارد.
دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه صنعتی شریف واقع در خیابان آزادی است. این دانشگاه در سال ۱۳۴۴ با نام دانشگاه صنعتی آریامهر بنیانگذاری گشت که پس از انقلاب اسلامی، در آبان ۱۳۵۸، بهافتخار یکی از دانشآموختگان آن،مجید شریف، به دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد.این دانشگاه در حال حاضر دارای ۴۸۴ عضو هیئت علمی است که از این تعداد ۱۸۱ نفر استاد، ۱۰۵ نفر دانشیار، ۱۷۶ نفر استادیار، ۲۰ نفر مربی و ۲ نفر مربی آموزشیار میباشند. طی پنج سال گذشته بیش از ۹۰ درصد از پذیرفته شدگان مقطع کارشناسی کنکور سراسری دانشگاهها با رتبههای بین ۱ تا ۱۰۰ و بیش از ۵۰ درصد پذیرفته شدگان با رتبههای بین ۱ تا ۵۰۰، دانشگاه صنعتی شریف را برای ادامه تحصیل خود برگزیدهاند.
دانشگاه علم و صنعت ایران
دانشگاه علم و صنعت ایران، و به اعتقاد برخی اولین مؤسسهٔ آموزش عالی در ایران است که هستهٔ اولیهٔ آن در سال ۱۳۰۸ شکلگرفتهاست.دانشگاه علم و صنعت ایران، تنها دارندهٔ دانشکدهٔ مهندسی راهآهن و دانشکدهٔ مهندسی پیشرفت در خاورمیانه و دانشکدهٔ مهندسی خودرو در ایران است؛ همچنین اولین و سالها تنها دانشگاه صنعتی ایران بودهاست که دارای دانشکدهٔ معماری و شهرسازی بوده و تنها دانشگاه صنعتی در ایران است که بهطور تخصصی به رشتهٔ توسعه اقتصادی و برنامهریزی، میپردازد.در حال حاضر حدود ۱۲۰۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، در رشتههای مختلف مهندسی و علوم پایه (۴۲ رشتهٔ تخصصی) در این دانشگاه مشغول به تحصیلند.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)
دانشگاه صنعتی امیرکبیر یا پلیتکنیک تهران .دانشگاه صنعتی امیرکبیر درسال ۱۳۳۷ رسماً به عنوان دانشگاه صنعتی افتتاح شد. اگر چه به دلیل تعلق بخشهایی از آن به هنرسرای عالی، سال تأسیس آن در نشان جدید دانشگاه، ۱۳۰۷ آمدهاست.نسبت تعداد اعضای هیئت علمی به دانشجو (کارشناسی و تحصیلات تکمیلی) در این دانشگاه در سال ۲۰۱۰، تقریباً ۱ به ۲۱ بودهاست در حالیکه این نسبت در دانشگاههای ایران بهطور متوسط ۱ به ۳۳ است.
دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس این دانشگاه در سال ۱۳۶۰ با عنوان مدرسه تربیت مدرس و با هدف تربیت کادر هیئت علمی دانشگاهها، به عنوان تنها دانشگاه تخصصی تحصیلات تکمیلی ایران تأسیس گردید و در سال ۱۳۶۱ اقدام به پذیرش دانشجو در رشته مدیریت و برخی از رشتههای علوم انسانی نمود. این مدرسه در سال ۱۳۶۵ به دانشگاه تربیت مدرس ارتقا یافت.این دانشگاه تنها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میپذیرد.بالغ بر ۵۳۴۰ دانشجوی ایرانیو ۵۹ دانشجو خارجی، در سال ۱۳۸۴ در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودهاند که از این میان ۱۶۹۹ نفر دانشجوی دوره دکتری و ۳۷۰۰ نفر دانشجوی دوره کارشناسی ارشد بودهاند. تعداد فارغالتحصیلان این دانشگاه تا همان سال برابر با ۱۴۳۵۳ نفر در دورههای مختلف فرا دکتری، دکتری،کارشناسی ارشد، دانشوری و معادل کارشناسی ارشد بودهاست.
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی دانشگاه شهید بهشتی هم اکنون دارای ۱۹ دانشکده، ۳ پردیس و ۱۶ پژوهشکده و مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی است. این دانشگاه در سال ۱۳۳۸ با نام دانشگاه ملی ایران بهدستور محمدرضا شاه پهلوی و توسط علی شیخالاسلام تأسیس شد و تا پیش از سال ۱۳۶۲ با این نام خوانده میشد. علیرغم افتتاح رسمی در اسفندماه ۱۳۳۹، پذیرش دانشجو در مهرماه ۱۳۳۹ و توسط دانشکدههای معماری و شهرسازی و علوم بانکداری که اولین دانشکدههای دانشگاه بودند انجام شد. در خرداد ماه سال ۱۳۶۲ ستاد انقلاب فرهنگی وقت با تغییر نام دانشگاه از «دانشگاه ملی ایران» به «دانشگاه شهید بهشتی» موافقت کرد.
دانشگاه علوم پزشکی ایران
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران یکی از بزرگترین دانشگاههای علوم پزشکی در ایران میباشد که در مرداد ۱۳۵۲ با عنوان مرکز پزشکی شاهنشاهی تاسیس شداین دانشگاه در میان ۳ دانشگاه برتر تهران بهدانشگاه علوم پزشکی مشهور است.این دانشگاه در آبان ۱۳۸۹ با دانشگاه علوم پزشکی تهران ادغام گردید. دانشگاه این زمان، چهارمین دانشگاه برتر علوم پزشکی کشور بود خبر ادغام با اعتراضاتی از سوی دانشجویان و اساتید رو به رو شد. پس از گذشت دو سال و پنج ماه از این انحلال در تاریخ ۱۸ فروردین ۱۳۹۲ با تصویب شورای عالی گسترش دانشگاهها این دانشگاه دوباره احیا شد. در تاریخ ۱۳۹۲/۶/۲۶ در اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دولت دکتر حسن روحانی رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران، اعضای محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی به انتزاع کامل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران از دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی رای قاطع دادند.
دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی که وابسته به وزارتخانه آموزش و پرورش میباشد.مربعآزمایشگاهی، کارگاهی، رفاهدانشگاه دارای ۸ خوابگاه (۵ خوابگاه پسران و ۳ خوابگاه دختران) است که روی هم بیش از ۲۸٬۰۰۰ متر مربع فضای سرپوشیده با ظرفیتی حدود ۲۲۰۰ نفر دارا است. وظیفه اصلی این دانشگاه تربیت دبیر فنی و نیروی انسانی مورد نیاز آموزش و پرورش و روش پذیرش دانشجو نیز همانند همه دانشگاههای دولتی از طریق آزمون سراسری توسط سازمان سنجش و آموزش کشور میباشد همچنین در سالهای اخیر دانشجویانی را از طریق آزمون سراسری بدون تعهد آموزش پرورش و زیرنظر وزارت علوم پذیرفتهاست
دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی این دانشگاه در سال ۱۳۹۲ در بین پنج دانشگاه صنعتی برتر ایران قرار گرفت. این دانشگاه در اولویتهای رتبههای برتر کنکور سراسری قرار میگیرد. با تصویب شورای انقلاب فرهنگیاین دانشگاه در سال ۱۳۵۹ با ادغام ۹ مرکز آموزش عالی (مؤسسه عالی تکنیکوم نفیسی (مؤسس مهندس حبیب نفیسی)، مدرسه عالی فنی، دانشکده نقشهبرداری، مؤسسه آبشناسی، دانشکده هواشناسی و علوم جو، دانشکده مخابرات، مدرسه عالی ساختمان، دانشگاه کار و پیشه، تربیت دبیر فنی پلی تکنیک تهران، دانشگاه علوم و فنون مجتمع آموزشی وزارت راه، مجتمع تکنولوژی تهران و مدرسه عالی تلویزیون و سینما) به شکل کنونی و با نام دانشگاه فنی و مهندسی تشکیل شد و در سال ۱۳۶۷ به نام خواجه نصیرالدین طوسی، دانشمند ایرانی تغییر نام داد.این دانشگاه در ۱۱ دانشکده با ۱۸ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی، ۵۳ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۲۳ رشته تحصیلی در مقطع دکترا کار خود را انجام میدهد. به گفته دکتر محمود احمدیان، معاون آموزشی دانشگاه خواجه نصیر نسبت استاد به دانشجو در این دانشگاه با توجه به جذب اعضای هیئت علمی هم اکنون ۱ به ۱۸ میباشد.
دانشگاه خوارزمی
دانشگاه خوارزمی (نام پیشین: دانشگاه تربیت معلم تهران) که بهنام محمد بن موسی خوارزمی دانشمند بزرگ ایرانی نامگذاری شدهاست. سابقهٔ تأسیس این دانشگاه بهسال ۱۲۹۷ خورشیدی بازمیگردد و قدیمیترین دانشگاه ایران محسوب میشود. این دانشگاه چند بار تغییر نام داده و پردیسی در کرج به آن افزوده شدهاست. در حال حاضر دانشگاه خوارزمی در رشتههای مختلف علوم پایه، انسانی،تربیتی و مهندسی در مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری دانشجو میپذیرد.نام این دانشگاه در سال ۱۳۱۲ از دارالمعلمین عالی به دانشسرای عالی و در سال ۱۳۵۳ به دانشگاه تربیت معلم تغییر کرد. تغییر نام این دانشگاه به دانشگاه خوارزمیدر سال ۸۱ و ۸۲ در شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم بهتصویب رسید و از بهمن ۱۳۹۰ دانشگاه رسماً به دانشگاه خوارزمی تغییر نام یافت.
دانشگاه علامه طباطبایی
دانشگاه علامه طباطبایی و بزرگترین دانشگاه تخصصی ایران در زمینه علوم انسانی، علوم اجتماعی و مدیریت و از معتبرترین دانشگاه های دولتی ایران است، که با دارا بودن نزدیک به ١٨ هزار دانشجو و ۵۰۰ عضو هیئت علمی تمام وقت و ۱۴ دانشکده در حال فعالیت میباشد. دانشگاه علامه طباطبائی بر اساس اعلام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۹۵، در سطح یک رتبهبندی دانشگاههای تخصصی کشور قرار دارد و رتبه جهانی ۶۶۸ از نظر نظام معتبر رتبهبندی Round یا RUR در سال ۲۰۱۷ را دارا میباشد.
دانشگاه شاهد
یکی از دانشگاههای دولتی تهران است. این دانشگاه در سال 1369 با پذیرش 165 دانشجو و در 7 رشته شروع به کار نمود و اکنون با ظرفیت بیش از 8000 نفر در 68 رشته دانشجو می پذیرد.
دانشگاه فنی و حرفه ای
دانشگاه فنی و حرفهای که وظیفه مدیریت دانشکدهها و آموزشکدههای فنی و حرفهای سراسر کشور را بر عهده دارد. این دانشگاه با بیش از ۱۷۶ آموزشکده و دانشکدهدر سطح کشور و بیش از ۲۵۰ هزار دانشجو بزرگترین دانشگاه ایران است.این دانشگاه در ابتدا تحت عنوان «مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم» و از زیر مجموعههای وزارت آموزش و پرورش بود که در سال ۱۳۹۰ با مصوبه مجلس شورای اسلامیبه «دانشگاه فنی و حرفهای» تغییر نام داد و با تمام اختیارات و امکانات به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پیوست.دانشگاه فنی و حرفهای دانشجویان خود را از بین دانش آموختگان دوره متوسطه نظام جدید هنرستانها یا شاخه کاردانش یا فارغالتحصیلان دورهٔ چهار ساله نظام قدیم هنرستانها انتخاب مینماید.ساختمان مرکزی سازمان دانشگاه فنی و حرفهای در محل پیشین دانشکده فنی شهید شمسیپور قرار دارد.
دانشگاه الزهرا
دانشگاه الزهرا، که تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، دانشگاه فرح پهلوی نام داشت، در سال ۱۳۵۴ رسماً شروع به کار کرد. این دانشگاه ویژه دختران است این دانشگاه در سال ۱۳۴۳ با پذیرش ۹۰ دانشجو فعالیت خود را تحت عنوان «مدرسه عالی دختران» آغاز کرد و علاوه بر رشتههایمترجمی زبانهای خارجی، منشی گری و روانشناسی رشتههایي تحت عنوان فنون خانهداری و تغذيه را در برنامه فعالیتهای آموزشی خود قرار داد (در رشته اخیر، از سال دوم تأسیس ۴۵–۱۳۴۴، پذیرش دانشجو صورت گرفت). از سال تحصیلی ۱۳۵۴ به دانشگاه تبدیل شده و پس از آن در سال ۱۳۵۶ در قالب مجموعهای از ۴ دانشکده:علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم مدیریت و اقتصاد به فعالیت خود ادامه داد.در سال ۱۳۶۵ چهار دانشکده مزبور به دانشکدههای: علوم پایه، علوم اجتماعی و اقتصادی، ادبیات و هنر تغییر یافت. در سال ۱۳۷۳ دانشکدههای: علوم تربیتی وروانشناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، فنی مهندسی به صورت مجزا موجودیت یافتند و در سال ۱۳۸۰ نیز دانشکده الهیات و ادبیات با دریافت موافقت اصولیوزارتخانه، به دو دانشکده ادبیات، زبانها و تاریخ و دانشکده الهیات تبدیل گردید.در سال ۱۳۹۳ و با تفکیک دانشکده علوم پایه دانشگاه به سه دانشکده علوم ریاضی، علوم زیستی، فیزیک و شیمی تعداد دانشکدهها به ۱۰ مورد افزایش یافت.
دانشگاه فرهنگیان
دانشگاه فرهنگیان، دانشگاهی برای تأمین، تربیت و توانمندسازی معلمان و نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش در ایران است. این دانشگاه در سال ۱۳۹۰ با تجمیع کلیه مراکز تربیت معلم سراسر ایران تأسیس شد و دارای حدود ۹۸ واحد دانشگاهی (در قالب ۶۴ پردیس و ۳۴ مرکز وابسته به پردیس)می باشد.دانشگاه فرهنگیان از بزرگترین و گستردهترین دانشگاههای ایران است
دانشگاه علوم اقتصادی
دانشگاه علوم اقتصادی این دانشگاه پیشتر وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی بود و دانشکده امور اقتصادی نامیده میشد. دانشگاه علوم اقتصادی در سال ۱۳۸۷ میزبان «نشست نمایندگان کانونهای فرهنگی دانشگاهها» بود.
دانشگاه صدا و سیما
دانشگاه صدا و سیما یک دانشگاه دولتی در تهران و وابسته به سازمان صدا و سیمای ایران است که در سال ۱۳۴۸ خورشیدی در ایران تأسیس شد. نخستین بار تحت عنوان «مدرسه عالی تلویزیون و سینما» شروع به فعالیت کرد. سپس در سال ۱۳۶۱ به «دانشکده صداوسیما» و در ۱۵ مهر ۱۳۹۱ از سوی شورای گسترش آموزش عالی از دانشکده صداوسیما به دانشگاه صداوسیما ارتقاء درجه یافت. هم اکنون این دانشگاه از طریق آزمون سراسری و آزمون اختصاصی دانشجو میپذیرد
دانشگاه هنر ایران
دانشگاه هنر تهران بزرگترین مرکز آموزش عالی رشتههای هنری در ایران است که در سال ۱۳۵۸ در پی ادغام پنج مؤسسه آموزش عالی هنر: دانشگاه فارابی، دانشکده هنرهای تزئینی، دانشکده هنرهای دراماتیک، هنرستان عالی موسیقی و هنرکده موسیقی ملی بوجود آمددانشکده موسیقی در سال ۱۳۷۳ و دانشکده معماری و شهرسازی در سال ۱۳۸۰ پس از اخذ مجوز به مجموعه دانشکدههای دانشگاه هنر افزوده شدند. دانشکده پردیس اصفهان نیز از سال ۱۳۷۹ بر اساس مصوبه شورای گسترش آموزش عالی از مجموعه دانشگاه هنر منتزع شد. این دانشگاه در زمینه توسعه تحصیلات تکمیلی نیز گامهایی مؤثر برداشته است که از اهم آنها میتوان به برنامهریزی و برگزاری دوره دکترای پژوهش هنر برای اولین بار در کشور توسط این دانشگاه اشاره کرد.دانشگاه هنر در حال حاضر دارای پنج دانشکده است و در مجموع شامل ۱۶ رشته در مقطع کارشناسی، ۱۶ رشته در مقطعکارشناسی ارشد و سه رشته در مقطع دکترا است. دانشکدهٔ هنرهای تجسمی از سال ۱۳۸۶ به پردیس ولیعصر و درکنار دانشکدهٔ هنرهای کاربردی منتقل شدهاست
دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی – تهران این دانشگاه واقع در کنار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی واقع شده است. این دانشگاه در منطقهٔ خاورمیانه منحصر بهفرد بوده و تنها دانشگاهی است که به صورت اختصاصی بر روی موضوعاتتوانبخشی و بهزیستی فعالیت مینماید.
دانشکده روابط بین الملل
دانشکده روابط بین الملل آخرین حلقه در زنجیره نهادهای آموزشی است که طی یکصد سال اخیر وظیفه آموزش علوم سیاسی و دیپلماتیک را با اهداف حرفه ای و تخصصی در کشور ما بر عهده داشته اند. نخستین حلقه در این زنجیره، «مدرسه سیاسی» بود که در سال 1278 شمسی به ابتکار نصراله خان مشیرالدوله وزیر خارجه وقت با هدف تربیت رجال سیاسی و کارگزاران سیاست خارجی کشور در زمان مظفرالدین شاه قاجار در تهران تأسیس شد. کار این مدرسه بعدها توسط مدرسه حقوق و علوم سیاسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و سپس مؤسسه آموزش عالی روابط بین الملل وابسته به وزارت امور خارجه دنبال شد و نهایتاً این وظیفه بر عهده دانشکده روابط بین الملل قرار گرفت .شمار قابل توجهی از کادر دیپلماتیک وزارت امور خارجه و تعدادی از کارشناسان امور بین المللی سایر سازمانها در طول سال های پس از انقلاب اسلامی از دانش آموختگان دانشکده روابط بین الملل هستند.
دانشگاه امام باقر
کارشناسی: ۱. امنیت بینالملل ۲. امنیت نرم ۳. امنیت اطلاعات ۴. حفاظت اطلاعات ۵. امنیت اقتصادی ۶. ضد تروریسم ۷. علوم فنی امنیت ۸. مهندسی فناوری اطلاعات و ارتباطات ۹. پژوهشگری امنیت
کارشناسی ارشد: ۱. مدیریت اطلاعات ۲. حفاظت اطلاعات ۳. مطالعات امنیتی ایران ۴. پژوهشگری امنیت ۵. امنیت اطلاعات ۶. امنیت اقتصادی ۷. امنیت بینالملل ۸. بیوتروریسم ۹. علوم جرمشناسی امنیتی ۱۰. مهندسی مخابرات امنیتی ۱۱. مهندسی فناوری اطلاعات و امنیت
دکتری: ۱. مدیریت اطلاعات
دانشکده صنعت هوانوردی
اين دانشکده برنامه هاي آموزشي آكادميك خود را همسو با وزارت علوم، تحقيقات وفناوري و با توجه به نیازمندیهای صنعت هوانوردی اجرا مي نمايد و در حال حاضر در 4 رشته اصلی تعمير و نگهداري هواپيما، مراقبت پرواز، الكترونيك و مخابرات و در مقاطع کاردانی و کارشناسی دانشجو می پذیرد.همچنین با توجه به نیاز روز افزون صنعت هوانوردی دوره هاي كوتاه مدت تخصصي و ضمن خدمت مورد تایید سازمان هواپيمائي كشوري و سایر مراجع بین المللی (ايكائو و ياتا و…) در این مرکز ارایه میگردد.